23948sdkhjf

Et år efter bandekonflikt: Butiksliv blomstrer, men stadig politibehov

Selvom kunderne er vendt tilbage til de handelsdrivende, så har bandeopgøret ikke helt sluppet grebet om bydelen.

Det er et år siden, at første skud blev affyret i det, der skulle ende med at blive en seks måneder lang bandekonflikt i københavnsområdet – særligt på Nørrebro.

Konflikten førte ikke bare til skyderier i gaderne og utryghed for bydelens beboere og besøgende. Den holdt også kunderne væk og betød dårligere omsætning for områdets butikker og restauranter.

Men i dag er der igen normale tilstande, skriver DR P4 København.

- Vi er stort set tilbage ved det gamle. Vores kunder er gudskelov lidt glemsomme på den front, og i dag er der ikke nogen, der er bange for at gå på Nørrebrogade, siger formand for Nørrebro Handelsforening Hans Mejlshede til DR P4 København.

En af de restauranter, der i efteråret oplevede, at gæsterne blev væk, var Café Castro. Også her er der igen normal aktivitet, siger medarbejder Peter Nielsen.

- Det har været normalt siden februar-marts måned. Nu sidder folk indenfor og udenfor indtil klokken et-to stykker om natten. De har glemt det, siger han til DR P4 København.

Også beboerne glæder sig over, at der er kommet ro på i området igen. Det siger Terje Bech, initiativtager til borgergruppen ’Vi tager gaderne tilbage’.

- Det er blevet meget mere fredeligt, og det virker som om, at bydelen er vendt tilbage til sin almindelige måde at fungere på. Men os, der har været med til initiativet, har hele tiden en eller anden underliggende frygt for, at det hele kan eksplodere igen. For banderne er ikke væk, siger han til DR P4 København.

Selvom beboerne er lettede over, at konflikten er slut, og butikslivet er blomstret, så kræver bydelen stadig mange ressourcer for politiet.

Det fortæller Torben Ryttergaard, tillidsmand for politifolkene i stationsenheden hos Københavns Politi.

For selvom der ikke længere er visitationszone, ekstra mandskab og mobile politivogne i de skudramte bydele - særligt Nørrebro, så oplever medarbejderne hos Københavns Politi stadig efterdønningerne, siger han.

- Der blev genereret en masse overarbejde. Politifolkene er på arbejde konstant og får udbetalt deres overarbejdstimer. Det er rigtig meget tid, hvor de skulle have været hos deres familier og børn, hvor de ikke er det. Det er usundt, siger Torben Ryttergaard til DR P4 København.

Som en direkte reaktion på bandeskyderiene i København afsatte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i august sidste år 60 millioner kroner til 12 tiltag, der skulle hjælpe politiet med at komme banderne til livs.

Han glæder sig over, at tiltagene og de mange borgerinitiativer til sammen fik sat en stopper for konflikten. Nu handler det om at bruge kræfterne på det forebyggende arbejde, der skal forhindre en lignende konflikt i fremtiden, mener han.

- Det vi nu, i et fællesskab af kommuner, stat og myndigheder, skal gøre, er selvfølgelig at få gang i den forebyggende indsats og få den her periferi, der er til bandegrupperingerne taget væk, siger justitsminister Søren Pape Poulsen til DR P4 København.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094